foodtruck festival organiseren

Tips om een foodtruck festival te organiseren

Een foodtruck festival is de perfecte manier om gasten culinair te verwennen. Er vallen een heleboel lekkernijen te proeven, van lokale gerechten tot exotische keukens.

Ben jij van plan om een foodfestival te organiseren? Houd dan rekening met deze aandachtspunten om alles in goede banen te leiden.

Foodtruck festival organiseren: 6 aandachtspunten

1. Aantal foodtrucks

Hoeveel foodtrucks je nodig hebt, hangt af van het aantal gasten dat je verwacht. De meeste kraampjes kunnen 100  tot 250 mensen per uur bedienen. Voor een foodfestival waar je op het drukste moment 1.000 gasten verwacht, heb je dus minstens 4 à 5 foodtrucks nodig. Informeer steeds bij de uitbaters naar hun bedieningssnelheid (per uur) om beter in te schatten hoeveel trucks je nodig hebt.

2. Verdeling omzet

Heb je al nagedacht over de verdeling van de kosten? Sommige organisatoren rekenen een vast bedrag per standplaats. Op andere foodtruck festivals wordt een commissie afgesproken. Dat is een percentage van de verkoop. Maak in ieder geval duidelijke afspraken om later problemen te vermijden.

3. Variatie

Een goede raad: zorg voor variatie in het aanbod. Een foodfestival waar de helft van de kramen pizza of pasta serveert is nogal saai. Zorg dus voor genoeg diversiteit in de gerechten. Er zijn mogelijkheden genoeg: burgers, wok, wraps, croques, pannenkoeken, wafels…

4. Beschikbare ruimte

Let erop dat je voldoende ruimte hebt. De locatie moet groot genoeg zijn om niet alleen de foodtrucks zelf te plaatsen, maar ook de omkadering zoals tafels, stoelen, een springkasteel voor de kinderen, een kassa…

5. Extra voorzieningen

Bij de organisatie van een outdoor foodfestival moet je veel meer regelen dan foodtrucks. Denk ook aan:

  • Drankcatering
  • Toiletten
  • Elektriciteit en water
  • Entertainment
  • Beveiliging
  • Verlichting
  • EHBO
  • Decoratie

6. Afval

Op een evenement met eten en drank wordt heel wat afval geproduceerd. Bereid jezelf hierop voor. Plaats voldoende vuilbakken en zorg dat ze regelmatig geledigd worden. Denk ook aan het milieu. Zet uitbaters van foodtrucks aan om ecologische verpakkingen te gebruiken en plaats aparte vuilnisbakken voor PMD, papier/karton en restafval.

Toiletwagen nodig voor je foodtruck festival?

De meeste foodfestivals vinden plaats in een openbaar park of een weide. En daar zijn geen toiletten. Gelukkig kan je tijdelijke toiletten plaatsen. A&S verhuurt toiletwagens die voorzien zijn van alle comfort aan bedrijven, verenigingen, particulieren en lokale besturen. Ontdek al onze mobiele toiletten of vraag een offerte.