dixi toiletten op het gras van een festival

Chemisch toilet of WC-wagen: een vergelijking

Heel wat bedrijven en verenigingen die een evenement in open lucht organiseren, huren een chemisch toilet voor hun gasten. Zouden ze niet beter een toiletwagen huren? In dit artikel maken we een vergelijking tussen chemische toiletten en onze WC-containers.

Chemisch toilet

Chemische toiletten (in de volksmond bekend als Dixi of Toi Toi) zijn tijdelijke toiletvoorziening die bestaan uit een kunststof bak. Door een chemische vloeistof in het toilet – die meestal een blauwe kleur heeft – is er geen afvoer nodig.

Een chemisch toilet zien we vaak terug op bouwwerven, maar wordt ook op muziekfestivals en andere evenementen vaak gebruikt. Door de compacte afmetingen zijn deze units makkelijk te plaatsen.

Het comfort voor de gasten laat echter te wensen over. Bij chemische toiletten ziet men alle uitwerpselen van de voorganger. Daarnaast is de onaangename geur een belangrijk minpunt. Als organisator moet je tevens een aparte lavabo voorzien waar bezoekers hun handen kunnen wassen na het toiletbezoek.

Samenvatting

  • Voordelen: compacte afmetingen, geen afvoer nodig
  • Nadelen: gasten zien uitwerpselen, onaangename geur, geen verlichting, geen verwarming, weinig comfort

Toiletwagen

Toiletwagens zijn simpelweg rijdende toiletcontainers. Ze bestaan meestal uit 2 of meerdere compartimenten. In dit mobiele toilet staan zowel klassieke wc-potten als piscines.

Er zijn echter meerdere aansluitingen nodig: elektriciteit voor de verlichting, water voor het doortrekken en een afvoer.

Het grootste pluspunt van een toiletwagen is het comfort. Het lijkt wel alsof gasten in een gewone badkamer naar het toilet kunnen gaan. Er is verlichting en verwarming, men kan de uitwerpselen doortrekken, er is stromend water om de handen te wassen, enz. Kortom: het is een veel aangenamere ervaring dan een chemisch toilet.

Samenvatting

  • Voordelen: luxueuze uitstraling, uitstekend comfort, verlichting, verwarming
  • Nadelen: neemt meer ruimte in beslag, water- en elektriciteitstoevoer nodig