event trends

5 Event trends

Events zijn een belangrijke manier om in contact te blijven met je doelgroep, je merk te versterken en je boodschap over te brengen. Maar hoe ziet de toekomst van events eruit in een wereld die voortdurend verandert? Welke trends en ontwikkelingen mag je verwachten? In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke trends op het vlak van events die je niet mag missen.

1. Hybride events

Hybride events zijn events die zowel live als online plaatsvinden. Ze combineren het beste van twee werelden: de beleving en interactie van een live event met het bereik en de flexibiliteit van een online event. Hybride events zijn niet nieuw, maar ze hebben een enorme vlucht genomen door de coronacrisis. Veel organisatoren hebben ervaren dat online events ook voordelen hebben, zoals een groter publiek, minder reiskosten en meer data. Hybride events bieden de mogelijkheid om deze voordelen te benutten, zonder de kracht van live te verliezen. Hybride events zijn here to stay en zullen steeds meer de norm worden.

2. Micro-events

Een andere trend die voortkomt uit de coronacrisis is de opkomst van micro-events. Dit zijn kleine, lokale of regionale events die meerdere keren worden georganiseerd in plaats van één groot event. Micro-events hebben als voordeel dat ze meer persoonlijk en exclusief zijn en dat ze beter aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. Micro-events kunnen ook onderdeel zijn van een hybride event, waarbij verschillende locaties met elkaar worden verbonden via een online platform.

3. Online netwerken

Netwerken is een essentieel onderdeel van elk event, maar hoe doe je dat online? Online netwerken was lange tijd een uitdaging, maar er zijn steeds meer tools en platformen die dit mogelijk maken. Denk aan chatfuncties, video calls, breakout rooms, speed dates, gamification en matchmaking. Online netwerken vraagt wel om een andere aanpak dan live netwerken. Je moet meer moeite doen om de aandacht te trekken en vast te houden, je moet duidelijke doelen stellen en je moet je goed voorbereiden. Online netwerken kan echter ook veel opleveren, zoals nieuwe contacten, leads, samenwerkingen en kennis.

4. Beleving

Beleving is een sleutelwoord voor elk event, of het nu live of online is. Beleving zorgt ervoor dat je event opvalt, dat je deelnemers betrokken zijn en dat je een blijvende indruk achterlaat. Dat kan je op verschillende manieren creëren, bijvoorbeeld door een verrassend thema, een inspirerende spreker, een interactief programma, een unieke locatie of een originele goodiebag. Beleving ontstaat ook online, bijvoorbeeld door gebruik te maken van virtual reality, augmented reality, 3D-animatie of hologrammen.

5. Duurzaamheid

Duurzaamheid is geen trend meer, maar een must voor elk event. Deelnemers verwachten dat organisatoren rekening houden met de impact die hun event heeft op het milieu en de maatschappij. Duurzaamheid kan je op verschillende manieren integreren in je event, bijvoorbeeld door te kiezen voor een groene locatie, door gebruik te maken van duurzame materialen, door afval te verminderen of te recyclen, door lokale leveranciers te betrekken of door een goed doel te steunen. Nog een voordeel: een event met een lage ecologische voetafdruk heeft een positieve invloed op je imago.